HIT-30 için
Sağlanacak Destekler

HIT-30 için
Sağlanacak Destekler

Proje Bazlı Yatırım Teşvikleri

Proje bazlı teşvikler, projenin stratejik değeri, katma değer potansiyeli ve karakteristiği dikkate alınarak, proje bazında özel olarak oluşturulmaktadır. Farklı destek kalemlerinde sağlanacak toplam destek miktarı, sabit yatırım tutarının %100’üne kadar ulaşabilmektedir.

Kurumlar Vergisi İndirimi

Yatırımcılar için en önemli yükümlülüklerden biri olan kurumlar vergisi belirlenen oran ve süreler dahilinde indirimli olarak uygulanabilmektedir.

Yatırımcılara vergi avantajı sağlayarak maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen bu destek sayesinde yeni yatırımların yapılması teşvik edilirken, mevcut işletmelerin de kapasitelerini ve rekabet güçlerini artırabilmektedir.

İstihdam Destekleri

  1. Sigorta Primi Desteği: Sosyal güvenlik primi ödemeleri yatırımcılar için işletme giderinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik primi ödemeleri belirli oran ve süreler dahilinde Bakanlık tarafından karşılanabilmektedir.
  2. Nitelikli Personel Desteği: Ar-Ge personeli ve üretim sürecindeki kilit personel maaşları belirli oran ve süreler dahilinde Bakanlık tarafından karşılanabilmektedir.

Faiz/Kar Payı Desteği

Yatırımcılara, finansman kolaylığı sağlamak amacıyla, kredi veya finansmana ilişkin belirli bir süre ve limite bağlı kalınarak uygulanan faiz veya kar payı desteği sayesinde, yatırımcıların daha kolay ve uygun şartlarda finansmana erişiminin sağlanması ile yatırım yapma motivasyonu artırılabilmektedir.

Enerji Desteği

Enerji yoğun yatırım projelerinin enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla uygulanan bir destek mekanizmasıdır. Bu destek kapsamında, yatırım yapacak olan firmalara belirli bir süre ve limite bağlı kalınarak enerji faturalarının %50’sinin devlet tarafından ödenmesi şeklinde uygulanmaktadır.

Diğer Hibe Destekleri

Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun projeler, hibe desteğinden faydalanarak yatırım süreçlerini daha kolay ve verimli bir şekilde yönetebilirler. Bu destekler, yatırımlara finansman imkanı sağlamanın yanı sıra çeşitli yatırım maliyetlerinin azaltılmasına da katkıda bulunarak yatırımların sürdürülebilirliğine destek olmaktadır.

Diğer Vergi Teşvikleri

  1. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yurtiçi ve/veya yurtdışından temin edilen yatırım malı makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi muafiyeti sağlanabilmektedir.
  2. KDV İstisnası: Proje kapsamında yapılacak bina-inşaat harcamaları veya yatırım malları KDV istisnası kapsamına alınabilmektedir.

Pazar Geliştirme Destekleri

  1. Kamu Alım Garantisi: Kamunun alım gücüne sahip olduğu ürünler için, yatırım kapsamında projeye kaldıraç etkisi oluşturacak miktarda kamu alım garantisi sağlanabilmektedir.
  2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Projelerin uzun vadede sağlayacağı katma değer dikkate alınarak, yatırım ve yerli üretim taahhütleri karşılığında, yatırımcının pazara giriş döneminde ithal edeceği belirli sayıdaki ürüne gümrük vergisi muafiyeti uygulanabilmektedir.
  3. İlgili Mevzuatlarda Muafiyetler: Yatırım ve yerli üretim taahhütleri karşılığında, yatırımcının pazara girişini zorlaştıran düzenlemeler hakkında destek veya muafiyet sağlanabilecektir.

Yatırım Yeri İmkanları

Yatırımların nitelikleri ve potansiyel kazanımları değerlendirilerek, projelerin karakteristiğine ve ihtiyaçlarına en uygun yatırım alanları belirlenerek Yatırımcılara sunulacaktır. HIT-30 Programına özel olarak bu yatırım alanları, alternatifli edinim modelleri ile ücretsiz veya indirimli olarak tahsis edilebilecektir.

Organize sanayi bölgesi ve özel endüstri alanı modelleri ile kamulaştırma, altyapı yapımı, gerekli izinlerin temini gibi konularda yatırımcı dostu bir ortam sunulmaktadır.

Finansman Desteği

HIT-30 kapsamındaki yatırımlara özel olarak sermaye katkısı, uygun faizli yatırım kredisi, faiz giderlerinin karşılanması gibi finansman destekleri sunulmaktadır.

Yüksek Düzeyli Politika Desteği

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı başkanlığında faaliyet yürütecek olan Sanayileşme İcra Komitesi, HIT-30’un öncelikli alanlarında teknolojik gelişimi ve yerli üretimi destekleyecek politikalara ve uygulamalara yön verecektir.

Komite, yatırım konuları özelinde, kamu alım garantilerinden mevzuat düzenlemelerine varan geniş bir yelpazede alabileceği kararlar ve kamu kurumları üzerindeki yönlendirme gücü ile özel nitelikli yatırımların başarısına gerekli katkıyı sağlayacaktır.

Programın Süresi

Programın Süresi

HIT-30 Programının sunduğu imkân ve desteklerden 31 Aralık 2025 tarihinden önce başlayan yatırımlar yararlanabilecektir. Program kapsamında desteklenmesi planlanan proje sayısı ve büyüklüğü, üretim kapasitesi ve niteliği gibi hususlar, yatırım konusu özelinde farklılaşmaktadır. Yatırımların 2030 yılına kadar tamamlanması amaçlanmaktadır.

HIT-30 kapsamında tanımlanan özel teşvik paketlerinden yararlanma süresi yatırımın konusuna göre 2030-2032 yıllarında son bulacaktır. Her bir yatırım konusu için yatırımlar gerçekleştikçe, hedeflere ulaşılma seviyesine göre özel ayrıcalıklar kademeli olarak azaltılacak ve sonlandırılacaktır.

Belirli bir yatırım alanında hedeflenen proje sayısı ve kapasite büyüklüğüne ulaşıldığında o yatırım alanı için HIT-30 programı kapsamında yeni destek başvuruları alınmasına son verilecektir.